Nieuws

Highlights van het KNLTB Jaarcongres

Highlights van het KNLTB jaarcongres

Tennis is nog altijd de tweede sport in Nederland. Een kleine 900.000 mensen zijn actieve beoefenaars. 1650 clubs in Nederland zorgen ervoor dat we onze mooie sport georganiseerd kunnen beoefenen. De sport draait naast op de inzet van de bond vooral ook op alle vrijwilligers. Maar daarover later meer.

 

De KNLTB organiseert jaarlijks een congres om de bestuursleden van al deze verenigingen de kans te geven interessante informatie te verzamelen en van elkaar te leren.

Vanuit onze club waren we erg goed vertegenwoordigd. Naast de bestuursleden Sandra Poel (Jeugdcommissie), Thomas Quadekker (Technische commissie) en John Doove (Voorzitter) waren ook nog eens Klaas Jan Doeven (bestuurslid en lid van de Ledenraad van de KNLTB) en ook nog Erik Poel (directeur KNLTB, uiteraard in dei functie) aanwezig.

 

Omdat de presentaties en workshops natuurlijk niet alleen voor ons maar voor iedereen leuke en nuttige informatie bevatten, delen we graag even de highlights, en zeker die waar we denken dat ze specifiek voor onze vereniging van waarde kunnen zijn! 

 

Meer informatie op de webpagina van het jaarcongres.

 

"Ik zit op Tennisles"

Een opvallende uitspraak van Erik Poel in de eerste sessie. Het schetst een beeld dat bij kinderen nog te vaak leeft. Les is natuurlijk goed, maar tennis is veel meer dan lessen alleen. Tennis is een sociale sport die bestaat uit toernooitjes, competitie, evenementen, vrijspelen en nog veel meer. Iets wat daar aan bij kunnen dragen is een meer innovatief tennisaanbod. Laat dat nu net zijn wat we op de laatste bestuursvergadering hebben besproken. We onderzoeken een 'Alles-in-1' aanbod voor Roomburg jeugdlidmaatschap  Voor meer info zie de pagina van de KNLTB over Alles -in-1-lidmaatschap voor kids.

 

  "Zenuwen die vuren, zoeken hun buren"

Een  fantastische presentatie van Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie bij de VU, over het effect van bewegen op het brein. Hij brak een lans specifiek voor bewegen (en specifiek ook voor tennis) als een prachtig middel om het verschillende onderdelen van het brein te ontwikkelen bij de jeugd. De complexe motorische, tactische en veelzijdige prikkels die je bij tennis krijgt blijken namelijk  een positief effect op het brein te hebben. Met de terugloop van  beweging en sociale (face to face) contacten vooral in de jeugd, blijkt tennis een ideale remedie. Erik Scherder formuleerde het zo: we willen actieve zenuwen, veel verbindingen, en die krijg je als je veelzijdige en steeds andere prikkels krijgt, die krijg je met tennis vanwege de sport en de interactie met elkaar; het brein is actief als we samen tennissen…  "zenuwen die vuren, zoeken hun buren".

Meer info hierover van Erik Scherder op de pagina van de VU.

 

"Succesvol communiceren met Jeugd, hoe doe je dat?"

Een duidelijke heldere presentatie van Martin van Berkel, communicatiespecialist werkzaam in de sport. Veelal voor NeVoBo. Duidelijke tips voor communicatie met jeugd:

Stel website centraal, vanuit daar alles delen. Zoek ambassadeurs binnen de leden en de jeugd en laat hen Social Media mede vullen. Laat enthousiasme zien (let op: geen foto's van lege tennisbanen in uitingen) in de communicatie, zodat ouders en kids het gevoel krijgen: Daar is het leuk. Daar moeten we zijn.

Gebruik Instagram voor jeugd. Facebook voor ouders.

Twitter: @m_vanberkel

www.facebook.com/clubbereik

 

"De samenwerking tussen Vereniging en tennisschool"

Samenwerking. Dat was toch wel het keyword. Zeer gepassioneerde trainers gaven aan hoe ze zich richten op betrokkenheid van leden, op ledenwerving en op de training en dit alles als onderdeel van een groot pakket van samenwerking en afspraken tussen trainers en tennisvereniging. Ook daar zijn we als club samen met de trainers van I'm tennis nu net mee bezig. En juist doorvroor hebben we in ieder geval weer veel inspiratie opgedaan voor de samenwerking :-)

 

"Een Wachtlijst voor vrijwilligers"

De eerste sessie stond in het teken van de vrijwilliger. Het belang om vrijwilligers te werven en te laten blijven plakken kwam sterk naar voren, waarvoor door Benoit Gullissen tips werden gegeven. De voornaamste tip was dat het belangrijk is te zorgen voor een klimaat waarin vrijwilligers het leuk vinden om hun steentje bij te dragen. Verder werd uitgelegd dat het aantrekken van nieuwe vrijwilligers het makkelijkst is als mensen (het liefst in duo's) worden benaderd door iemand die ze al kennen. We gaan proberen dit jaar de geleerde handigheidjes toe te passen! 

 

" De Raad van kinderen voor volwassenen die geholpen moeten worden"

Ook koninklijk bezoek op het congres. Prinses Laurentien, wiens jeugd  zich voor een groot deel  op de tennisbaan afspeelde. Ze koestert warme gevoelens aan de sport en het clubgevoel dat daarbij hoorde. Maar belangrijker, ze deed een oproep de wereld ook door de ogen van de jeugd te bekijken. En ze ook actief te bevragen. Ze wees daarbij op de 'Missing Chapter foundation' waarin kinderen meedenken met volwassen (of zoals Laurentien aangeeft: de raad van kinderen voor volwassenen die hulp nodig hebben). Vraag het de kinderen en je krijgt inzichten en antwoorden waar we als volwassenen vaak niet aan denken. En zeker als het jeugdtennis betreft dan heeft dat gegarandeerde meerwaarde.

Dus jonge lezers; wie denken er met ons mee?

 

Dat waren slechts wat korte highlights tijdens een goed georganiseerd KNLTB congres. We kwamen met meer dan genoeg goede ideeën terug en het wordt dan ook kiezen welke we op korte termijn kunnen op gaan pakken. Als je mee wil denken over deze of andere thema's om onze club nog leuker te maken, neem dan gerust contact op met een van de bestuursleden.

 

Vriendelijke groeten,

Namens de KNLTB congres delegatie :-) (zie foto)

« Terug

» Nieuws archief