Nieuws

Competitie Nieuwe Stijl (CNS)

Beste leden,

De KNLTB introduceert vanaf dit voorjaar Competitie Nieuwe Stijl (CNS) en heeft alle KNLTB-leden hierover individueel geïnformeerd. Omdat we als Technische Commissie van Roomburg vernomen dat er nog wat onduidelijkheid was over de verschillende vormen en regels hieronder aanvullende informatie. Hopelijk komt er hiermee voor alle leden duidelijkheid wat de eventuele wijzigingen zijn voor de voorjaarscompetitie 2017.

Aanleiding voor de KNLTB voor Competitie Nieuwe Stijl

Met ruim 200.000 tennissers is de Nederlandse tenniscompetitie een van de grootste ter wereld. Toch spelen zo’n 400.000 mensen nog geen competitie en ziet de KNLTB afgelopen jaren een afname in het aantal spelers in de Voorjaarscompetitie.

De KNLTB wil graag dat het overgrote deel van tennissend Nederland in de toekomst competitie speelt. Mensen die competitie spelen, blijven langer lid van de tennisvereniging. Competitie spelen zorgt naast deze sterkere binding met de club ook voor een hoop gezelligheid. Het doel daarbij is om het huidige aantal competitiespelers te verdubbelen naar 400.000 in 2025. Daarnaast wil de KNLTB de competitie aanpassen aan de behoeften, wensen en mogelijkheden van deze tijd. 

Introductie drie nieuwe vormen
Deze nieuwe vormen van competitie leveren het meeste spelplezier op en voldoen aan de wensen van de doelgroep. Het zijn aanvullende competitievormen waardoor het huidige competitieaanbod in tact blijft. 

1. 8&9 competitie op donderdagavond of zondag
2. Onder 35 competitie op zaterdagavond
3. Zomeravondcompetitie op woensdagavond – hierover volgt later meer informatie.

Groene Competitie op zondag
Ook op het gebied van jeugdtennis verandert het een en ander. Zondag wordt dé dag waarop jeugdtennis centraal staat. Wedstrijden in de World Tour werden al op zondag gespeeld, maar vanaf komend jaar worden ook de speelronden in de Groene Competitie op zondag gehouden. In de praktijk bleek de woensdagmiddag niet altijd (meer) een even geschikt moment voor kinderen en ouders.

Versoepeling regels
Om verenigingen die problemen hebben met hun baancapaciteit tegemoet te komen, heeft de KNLTB naast de invoering van de nieuwe competitievormen ook het competitiereglement op een aantal punten versoepeld, zo kunnen clubs hun indoorbanen gaan gebruiken en hoeft de dubbelopstelling pas na de singles bekendgemaakt te worden. Daarnaast wordt de mogelijkheid geboden om compact te spelen. Dit biedt de clubs enkele nieuwe kansen en mogelijkheden. 

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat veel mensen wel competitie willen spelen, maar dat dit wel goed te plannen moet zijn. Daarom hebben de verenigingscompetitieleiders (VCL’s) van de thuisspelende ploegen nu de mogelijkheid om te bepalen of er compact gespeeld wordt. Bij compact spelen wordt bij een stand van 40-40 een beslissend punt gespeeld en een beslissende wedstrijdtiebreak tot en met tien punten (2 punten verschil) in plaats van een derde set.

 

Gevolgen Competitie Nieuwe Stijl voor Roomburg

Na de inschrijving voor de voorjaarscompetitie zal voor Roomburg duidelijk zijn of er meer teams deel willen nemen dan de baancapaciteit aangeeft. De mogelijkheid bestaat dat er op de zaterdag of zondag verkort volgens het BPS zal moeten worden gespeeld. Hierover worden de leden na de inschrijving geïnformeerd. Vooral het besluit van de KNLTB om de Groene Tenniskids competitie van de woensdag naar de zondag te verplaatsen, zal voor Roomburg gevolgen kunnen hebben.

Ook is het belangrijk om stil te staan bij de behoefte van competitiespelers aan een beter planbare competitie. Wij horen regelmatig geluiden dat spelers er tegenop zien om hele dagen van huis te zijn vanwege steeds drukker wordende sociale agenda´s. Het is belangrijk ook deze spelers in de toekomst voor de voorjaarscompetitie en de club te behouden.

Mocht na sluiting van de inschrijving blijken dat we teveel teams hebben op de zaterdag of zondag en bovenstaande oplossingen niet toereikend zijn om alles in te plannen, dan zal er met teams contact worden gezocht en met hen eventuele oplossingen worden besproken.

Evaluatie
Na afloop van de voorjaarscompetitie 2017 zullen we alle veranderingen evalueren. Jullie ervaringen en mening is te zijner tijd van harte welkom. De inschrijving voor de voorjaarscompetitie is open tot 15 november.

Met sportieve groet,

Namens TC Roomburg en het bestuur,
De Technische Commissie

« Terug

» Nieuws archief